USG
Yüksek frekanslı ses dalgaları yardımı ile vücudun görüntülenmesi işlemidir. Diğer birçok görüntüleme yönteminden farklı olarak ultrasonografide radyasyon olarak ifade edilen X ışınları kullanılmaz. Bu nedenle zararsız bir görüntüleme yöntemi olarak değerlendirilir. Hastanemizde bu alanda son teknoloji takip edilmektedir. (GE Logiq E9 XDclear 2.0)
Nasıl Hazırlanılır?
Hastaların ultrasound işlemi öncesinde izlemesi gereken bazı adımlar vardır. Radyoloji sekreterimiz tarafından çekim yapılacak bölgeye göre farklı bilgiler verilebilmektedir (Aç ya da idrara sıkışık olarak gelinmesi gibi). Sekreterimizin verdiği bilgiler ışığında çekime gelen hastalar süreci sorunsuz ve kısa sürede tamamlarlar.
Ultrasound Nasıl Yapılır?
Çekim sırasında çekim yapılacak bölgeye şeffaf ve yarı akışkan bir jel sürülür. Bu jelin sürülme amacı görüntünün daha net bir şekilde elde edilmesini sağlamaktır. Daha sonra çekim gerçekleştirilir ve sonuçlar doktor tarafından aynı gün raporlanır.
Ultrasound Hangi Alanlarda Kullanılır?
Ultrasound, vücut içerisinde gözle görülemeyen ve endoskopi yöntemiyle erişilemeyen kısımların görüntülenerek bu bölgelere ilişkin hastalıkların teşhis edilmesi, değişim ve gelişimlerin gözlenmesi için geliştirilmiştir.
Kullanım alanları:
Hamilelerde bebeğin sağlık durumu ile ilgili taramalar,
Karın içi organların değerlendirilmesi,
Safra kesesi hastalıkları ve taşlarının tespiti,
Meme ve yumuşak dokularda oluşan tümörlerin tespiti,
Kan hastalıklarına yönelik yapılan incelemeler,
Prostat ve genital bölge hastalıklarının araştırılması,
Kist ve biyopsi tedavilerinde iğne ile girişimsel görüntülemeler,
Tiroid bezi hastalıklarının araştırılması,
Böbrek taşlarının tespit ve takibi.