Multislice Tomografi
Multislice Tomografi’nin, diğer tomografi cihazlarından farkı nedir? Cihazın, teknik özellikleri nelerdir?
Multislice Tomografi’nin farkı tarayıcı dedektör sayısının fazla olması ve tüp dedektör sisteminin hasta etrafında saniyede 3 tur atabilecek yüksek hıza sahip olmasıdır. Bunun klinik karşılığı 1 saniyede herhangi bir organın, 10 saniyede ise tüm vücudun görüntülenmesidir.
VCT, incelenme sürelerinin kısalmasını sağlamıştır.
Cihaz, teşhis ve tedavide, hastaya ve doktora anjiografide ne gibi kolaylık sağlar?
Sistem klasik invaziv anjiyografiden farklı olarak volumetrik veri ile çok fazla açıdan ve plandan anatominin değerlendirilmesine izin verir.
Non invaziv bir işlem olması nedeni ile kontrast madde alerjisi dışında komplikasyon içermez.
Sadece lümenografik değerlendierme olmadığı için damar duvarı ve plakların yapısı, komşu anatomik yapılar ve yumuşak dokuların durumu hakkında da bilgi sağlar.
Rutin incelemelerin daha kısa sürelerde (nefes tutma süresinde) bitirilmesi solunum denetimsizliğinden kaynaklanan görüntü bozulmalarını gidermiştir. Örneğin 30 cm genişliğindeki akciğer incelemesi klasik tomografi cihazda 30 sn sürerken multislice cihazlarda daha ince kesit kalınlıkları ile 5-9 sn arasında tamamlanabilmektedir.
Hızlı tarama yeteneği travma hastalarında çok kısa sürelerde tüm vücut taraması yapılabilmektedir.
Benzer şekilde çocuk yaş grubunda ve diyalog kurulamayan bilinci kapalı hastalarda MSCT son derece hızlı bir biçimde incelemenin tamamlanabilmesini sağlamaktadır.
Ani Pulmoner damar tıkanması hastalarında önceleri mümkün olmayan subsegmental düzeydeki embolilerin değerlendirilmesi MSCT cihazlarıyla mümkün olmuştur. Aort yırtılması, aort genişlemesi, ekstremite arterlerinin aterosklerotik lezyonları, böbrek atar damar patolojileri , pankreas, karaciğer ve böbrek kanserleri arteryel/venöz tutulumun araştırılması, karaciğer organ naklinde gibi birçok uygulama multislice cihazlarla daha yüksek görüntü kalitesi ile yapılabilmekte, 3 boyutlu uygulamalar mümkün olmaktadır. Yüksek tarama hızının ince kesit kalınlıklarıyla birleştirilmesi sayesinde beyin damarları damar yapıları CT anjiyografi ile de değerlendirilebilir hale gelmiştir.
Multislice CT sistemleri çok fazlı kontrastlı çalışmalara olanak sağlamaktadır. Örneğin karaciğerde üstüste iki kere arteryel faz taraması yapılabilmektedir. Bu şekilde siroz hastalarında daha çok sayıda erken evre karaciğer kanseri yakalandığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Tarama hızının artması özellikle CT anjiyografi uygulamalarında hastaya verilen kontrast (damar boyar) madde dozunun azaltılmasını sağlar.
İncelemenin noninvaziv olması nedeni ile hastaneye yatış gerektirmemesi, ayaktan uygulanabilir olaması ve tetkik sonrası günlük hayata devam edilebilmesi tetkikin hasta konforu açısından üstünlüklerini oluşturmaktadır.
Cihaz, hangi alanlarda kullanılır?
Kalın bağırsak kanseri, kanser sıklık sıralanmasında başlarda yer almaktadır. Erken tanı hayat kurtarıcı olabileceğinden yüksek riskli hastalarda tarama amaçlı geleneksel kolonoskopi kullanılmaktadır. Ancak birçok hasta bu işlemden kaçınmaktadır. İşlem sırasında sedasyon gerekmektedir. Sanal kolonoskopi bu hasta gurubunda alternatif tanı yöntemi haline gelmiştir. CT ile kalın bağırsak yalnız iç yüzeyi değil dışı da değerlendirebilmektedir.
Revolution bu incelemenin görüntü kalitesini arttırmakta ve süresini kısaltmaktadır. Aldığı çok daha ince kesitlerle eski sistemler ile görülemeyen hastalıklara kolayca tanı konabilmektedir.
Dinamik olarak beynin anatomik ve fonksiyonel durumu değerlendirilebilmektedir. Beyindeki kan hacmi, kan akımı ve geçiş hızı hesaplanabilmektedir. Ayrıca beyin ve boyun damarlarının Revolution CT ile non-invaziv anjiyografik görüntülenmesi mümkündür.
Özellikle protez gibi metalik ortopedik materyal uygulanmış hastalarda eski CT incemelerinde izlenen görüntü kalitesindeki bozulma, Revolution CT ile tamamen düzelmektedir.
Ayrıca kalp dışı damarlarda, akciğerde ve diğer BT kullanım alanlarında da non-invaziv olarak yüksek görüntü kalitesi sağlayan güvenilir bir yöntemdir.
PULMONER ANJİYOGRAFİ
Multislice Tomografi (Revolution CT) cihazını kullanarak non-invaziv bir yöntemle pulmoner damarlar görüntülenerek pulmoner emboli, anevrizma, AVM, tümör beslenmesi, yüksek çözünürlükte görüntülenebilmektedir.
TORAX TOMOGRAFİSİ
Multislice Tomografi (Revolution CT) ile akciğerleri non-invaziv olarak yüksek görüntü kalitesi ile incelenebilir. Sanal bronkoskopi yapılabilir. Bronş ve akciğer damar hastalıkları yüksek çözünürlük ile gösterilebilir.
KAROTİS ANJİOGRAFİSİ
Multislice Tomografinin klinik kullanıma girmesiyle karotis vertebral sistem anjiyografisinde gold standart olarak yerini almıştır.
ABDOMİNAL, RENAL VE PERİFERİK ANJİOGRAFİ
Multislice Tomografi (Revolution CT) ile non-invaziv olarak çok kısa sürede ve yüksek çözünürlükte damarlardaki Aterostlerotik plaklar, daha önce yerleştirilmiş greft ve stentler ile akut tıkanmaya neden olan emboliler görüntülenebilmektedir.
SEREBRAL ANJİOGRAFİ
Dinamik olarak beynin ve anatomik fonksiyonel durumunu değerlendirebilmektedir. Beyindeki kan hacmi, kan akımı ve geçiş hızı hesaplanabilmektedir. Ayrıca beyin ve boyun damarlarının VCT ile non-invazif anjiografik görüntülenmesi mümkündür.
SANAL KOLONOSKOPİ
Erken tanı hayat kurtarıcı olabileceğinden yüksek riskli hastalarda tarama amaçlı geleneksel kolonoskopi kullanılmaktadır. Ancak birçok hasta bu işlemden kaçınmaktadır. İşlem sırasında sedasyon gerekmektedir. Sanal kolonoskopi bu hasta grubuna alternatif tanı yöntemi haline gelmiştir. Multislice Tomografi (Revolution CT) ile kalın bağırsak yalnız iç yüzeyi değil dışı da değerlendirebilmektedir.
LOMBER DİSK VE OMURGA GÖRÜNTÜLEME
Disk hernisi görüntülemede üç boyutlu ve sagital koronal ve aksiyal görüntüler oluşturularak daha kesin sonuçlar elde edilebilmektedir. Özellikle protez gibi metalik ortopedik materyal uygulanmış hastalarda eski ct incelemelerinde izlenen görüntü kalitesindeki bozulma Revolution CT ile tamamen düzelmektedir.