Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik Yorgunluk Sendromu, kişinin sürekli olarak kendini bitkin ve mutsuz hissetmesi, dinlenmekle dahi kendini iyi hissedememesi gibi sorunlara ortaya çıkmaktadır. İlk başlarda bu yorgunluk hissi hafif bir enerji düşüklüğü ile birlikte görülse de bazı hastalarda zamanla kişi günlük işlerini yapamayacak hale gelebilir. Kronik yorgunluk, psikolojik bir sorun olsa da etkilerinden dolayı kişiyi fiziksel olarak da etkilemektedir.
Kronik yorgunluk sendromu sıkça karşılaşılan bir psikolojik sorun olmakla birlikte, nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Genellikle 30-50 yaş arasındaki insanlarda görülür ve kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla çok daha yüksektir.
Hastalığın gelişim riskini artıran etkenlerin başında stres gelmektedir. Buna ek olarak uyku düzeninin olmaması, geceleri aydınlık ortamda uyuma ve sürekli uyanma gibi nedenlere bağlı olarak uyku kalitesinin düşmesi de sendromun gelişmesinde rol oynayan faktörlerdendir. Kronik yorgunluk sendromundan mustarip kişiler en az 6 ay olmak üzere kas ve eklem ağrıları yaşayabilir ve bu süreçte de yorgunluk ile enerji kayıpları devam eder.
Bu nedenle yoğun şekilde kronik yorgunluk sorunu yaşayan kişilerin psikolojik ve fizyolojik tedavi gerekliliği söz konusu olduğundan uzman hekime başvurmaları önemlidir.
Kronik Yorgunluk Belirtileri:
- Bitkinlik ve uyku hali
- Kas ve eklem ağrıları
- Boğaz ağrısı
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Unutkanlık
- Uyku düzeni bozuklukları
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Bağırsak sisteminde bozukluklar
- İş yaşamında ve sosyal hayatta olumsuz etkiler
- Huzurluk hissi
- Depresyon