Güneş Alerjilerinden Korunmak ve Tedavisi
Güneş ışınlarının deride yol açtığı zararlı etkiler sonucu ortaya çıkan değişik klinik durumları kapsayan bir ifadedir. Bunlara fotodermatoz da denir. Özellikle vücudun güneş ışınlarına doğrudan maruz kalan bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık, şişlik gibi deri döküntülerinin ortaya çıkması ile kendini gösterir.
Güneşe aşırı maruziyet sonrası oluşan serbest oksijen ve hidroksil radikallerinin neden olduğu doku ve hücre harabiyeti meydana gelir. Cilt yapısına ve maruziyet süresine bağlı olarak değişmekle birlikte herkeste görülebilen bir durumdur. Bazı ilaçlar, parfüm, sabun, krem gibi bazı kimyasallar, ya da bazı bitki yaprakları ve otlar güneş ışınları ile birleştiğinde ciltte kaşıntılı egzama benzeri görünüme yol açar.
Tedavi
Klinik tabloya göre tedaviler değişiklik göstermekle birlikte, hafif olgularda topikal steroidli kremler ve nemlendiriciler yeterlidir.
Korunma
Güneş hassasiyeti olan kişiler özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği 09.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan kaçınmalıdır. Güneş gözlüğü, şapka, açık renkli uzun giysiler giyerek kendilerini güneşten koruyabilirler. Güneş temasının engellenemediği durumlarda güneş koruyucular (En az faktör 30) kullanılmalıdır.